Προς νέα παράταση πριν καν ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις

Δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για τους ανασφάλιστους
5 Απριλίου 2016
Δώρο Πάσχα ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα το πάρουν
5 Απριλίου 2016
Δείτε τα όλα

Προς νέα παράταση πριν καν ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις

Σε ετοιμότητα για να συμπληρώσουν την φετινή τους φορολογική δήλωση πρέπει να βρίσκονται τις επόμενες μέρες ή ώρες 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ωστόσο πριν ανοίξουν καν οι «πύλες» του taxisnet  – πιθανότατα την Τετάρτη- στην κυβέρνηση διαβλέπουν ήδη την ανάγκη για παράταση της καταληκτικής διορίας υποβολής των δηλώσεων, που κανονικά θα έληγε στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους των λογιστών που είχαν συνάντηση τις προηγούμενες μέρες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Αλεξιάδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος μετά την ημερομηνία που θα ανοίξει το σύστημα, ώστε να υπάρχει άνεση και ασφάλεια  για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ως πιθανός χρόνος παράτασης εξετάζεται να δοθεί περίπου ένα τρίμηνο από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Έτσι οι δηλώσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν έως τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, αν το σύστημα υποβολής των δηλώσεων αντιμετωπίζει προβλήματα, θα παρατείνεται και η υποβολή.

Σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση και βεβαίωση του φόρου εισοδήματος θα προβλέπει πληρωμή σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Αν και εφόσον όμως ο αριθμός των δόσεων αυξηθεί τελικά, με ειδική διάταξη νόμου που θα έρθει στο μέλλον, τότε θα αλλάξει και ο τρόπος πληρωμής του φόρου εισοδήματος, που θα έχει υπολογιστεί αυτόματα από το taxisnet.

Ωστόσο αναμένεται να αλλάξει με νόμο και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος,  που θα γίνει μεν σε τρεις δόσεις, αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων.